Typy kulinarne ziemniaków

Ziemniaki to bardzo popularne warzywa w Polsce. Można z nich stworzyć wiele dań i podać je w różnych postaciach. Wiedza dotycząca typów ziemników przyda się na pewno zależnie od potrawy, którą będziemy chcieli z nich przyrządzić.

Różne typy i odmiany ziemniaków

hurtownia ziemniakówGłówne typy ziemniaków to A, B i C. Ziemniaki posiadające najwięcej skrobi to typ A. To ziemniaki nazywane sałatkowymi. Są twarde i po ugotowaniu są wilgotne i zwięzłe, dlatego też można je kroić ugotowane do sałatek zeimniakanych, tortilli, sprawdzą się też w zupach i zapiekankach. Mogą być też gotowane w mundurkach  lub smażone albo pieczone na grillu. Przykładowe odmiany ziemniaków sałatkowych to: Albina, Accent, Bellida, Bellina, Cykada, Frezja, Venezia. Kolejmym typem jest ziemniak sałakowy, wszechstronnie użytkowy. Tu do przykładowych odmian można zaliczyć: Agata, Anabelle, Dali, Frezja i Lord. Kolejny typ ziemniaka to B – ogólnoużytkowy. To ziemniaki mniej wilgotne, gdyż zawierają więcej skrobi. Można je wykorzystywać do smażenia i do gotowania, łatwo rozgniatają się widelcem. Przykładowe odmiany to: Ablina, Aksamitka, Kolia, Malwa, Rywal i Wawrzyn. Typ BC to typ ziemniaka wszechstronnie użytkowy, bardziej mączysty. To typ ziemniaków posiadający więcej skrobii, ale nadal nadający się i do smażenia i do gotowania. To na przykład; Agnes, Fianna, Ibis lub Soplica. Typ C to ziemniaki mączyste, sypkie. Można z nich robić purre, kopyka, pyzy, knedle, placki i inne dania. Dania będą dzięki nim smaczne, gdyż nie będzie trzeba dodawać zbyt dużo mąki. Odmiany to: Aster, Burszyn, Honorata, Mila. Miejscem, gdzie łatwo dobierzemy odpowiednie odmiany jest hurtownia ziemniaków.

Jak widać mamy do dyspozycji sporo typów ziemniaków główne typy i pośrednie. Warto dobierać odmiany zależnie od rodzaju dania, które będziemy gotować. Dobrze dobrana odmiana ziemniaków sprawi, że danie będzie bardziej smaczne.