Dostęp do żywności jest w tych czasach bardzo ułatwiony, przynajmniej w dużej części świata. Jednak razem z tym zwiększa się liczba odpadów, które są następstwem coraz to większej ilości pożywienia. Nie przetworzone czy zostawione na pastwę losu stają się one jednym z powodów coraz to większego zanieczyszczenia środowiska.
Co należy zrobić z odpadami spożywczymi?
Gdy tematem są zwykłe odpady, to dla większości odpowiedź jest oczywista, iż najlepszym i w tych czasach rozpowszechnionym sposobem jest segregacja odpadów i recykling. Jednak gdy chodzi o odpady spożywcze, to sposoby nie są aż tak popularne i zazwyczaj resztki jedzenia zostają wrzucone do kosza razem z plastikami czy odpadami papierowymi. Lecz istnieją jednak lepsze sposoby na rozwiązanie tego problemu niż wkładanie ich do jednego worka z normalnymi odpadami. W małych miasteczkach i na wsiach najprostszym sposobem jest wprowadzenie żywności do gleby, czyli mówiąc prościej stworzenie kompostu, którym później można nawozić uprawy. Jednak w dużych miastach nie dość, że nie ma miejsca, w którym można by było składować kompost, to również brak tam upraw, więc tworzenie nawozów do użytku własnego mijałyby się z celem. Dlatego też znaleziono sposób jak rozwiązać ten problem, a mianowicie utylizacja odpadów żywności okazała się naprawdę przyszłościowym rozwiązaniem, podobnie jak przyjęła się segregacja śmieci. Dzięki temu odpady trafiają do osób, które wiedzą, co należy z nimi uczynić i jaki może być z nich pożytek.
Jednak, mimo że jest coraz więcej sposobów na to, w jaki sposób wykorzystać resztki żywności wciąż można dostrzec wiele sytuacji, gdy żywność jest marnowana przykładowo w sklepach bądź w stacjach benzynowych z ofertą spożywczą i jest to spory problem, na który trzeba znaleźć rozwiązanie.