Przekładki tekturowe w transporcie owoców

przekładki tekturowe

Owoce i warzywa, podobnie jak wszystkie produkty spożywcze, muszą być przechowywane i transportowane w specjalnych warunkach, żeby zachowały swoją świeżość. Jak to robić? Co jest najważniejsze w tych procesach?

Jak zabezpieczyć transport – przekładki tekturowe

przekładki tekturowePo pierwsze, najważniejsza jest odpowiednia temperatura. Zdecydowanie nie powinna być za wysoka, ponieważ wtedy owoce będą rozmiękać, gnić, pleśnieć, szybciej się psuć, a bakterie będą się szybciej namnażać. Temperatura nie może być jednak zbyt niska, żeby owoce nie zmarzły, szczególnie jeśli chodzi o owoce egzotyczne, takie jak banany, pomarańcze, grejpfruty, czy mandarynki, które wolą cieplejsze klimaty. Najlepsza będzie temperatura nieco niższa od temperatury pokojowe, czyli trochę mniej, niż dwadzieścia stopni. Po drugie, ważne są opakowania na owoce. Powinny one przepuszczać powietrze, żeby owoce się nie zaparzały, ale też powinny być na tyle sztywne, żeby owoce nie zgniatały się i nie były upchnięte. Do tego przydadzą się nam przekładki tekturowe, dzięki którym oddzielimy od siebie poszczególne kartony z owocami, tak, że nie będą sobie wzajemnie przeszkadzać. Po trzecie, transport i przechowywanie owoców powinien odbywać się przy pomocy specjalnych samochodów i urządzeń. Najlepsze będą samochody chłodnicze, utrzymujące stałą temperaturę, jednak nie zbyt niską, co było wcześniej zaznaczane. Niektóre produkty np. pieczarki powinny być trzymane w lodówkach, żeby nie psuły się tak szybko. Pojemniki na maliny z Warszawy również powinny być ustawione w chłodniejszym miejscu.

Warto również zaznaczyć, że opakowania kartonowe nie powinny być ustawiane zbyt ciasno, żeby owoce i warzywa nie przechodziły wzajemnie zapachami, ani nie były ściśnięte, co wpłynęłoby na ich datę przydatności.