Komorowe pakowarki próżniowe w przemyśle spożyczym

Żywność ma to do siebie, że szybko się psuje, dlatego producenci ciągle szukają skutecznych sposobów na przedłużenie ich trwałości. Mrożenie, suszenie i konserwowanie, to sprawdzone sposoby, ale posiadające pewne mankamenty. Jak wiadomo żywność bez dostępu powietrza nie ulega zepsuciu i jest długo świeża.

Dobra pakowarka próżniowa

pakowarki próżniowe komoroweJeżeli samodzielnie gotujemy w domu, to codziennie zabiera nam to sporo czasu, tym bardziej jeżeli mamy małe dzieci. Idealnym rozwiązaniem jest gotowanie raz w tygodniu i jedynie przechowywanie gotowych porcji, które należy tylko odgrzać, lub podsmażyć. Pakowarki próżniowe komorowe są doskonałe do stosowania w przemyśle spożywczym, ale także w warunkach domowych. Przygotowaną żywność, umieszczamy w specjalnym woreczku w komorze próżniowej, która odsysa powietrze i zgrzewa zawartość. Takie opakowanie możemy przechowywać nawet parę miesięcy w lodówce, lub w zamrażalniku. Modele komorowe charakteryzują się większą mocą i ciśnieniem próżniowym, które wpływają na szybkość i jakość pakowania. W sklepach często klienci proszą o zapakowanie próżniowo mięsa, wędlin, czy sera, bo na przykład wyjeżdżają w podróż i chcą na dłużej zachować świeżość produktów. Poza komorowymi pakowarkami, dostępne są też mniejsze modele, w których zgrzewa się jedynie brzegi folii, w której się znajdują produkty żywnościowe. Ważne, aby długość listwy zgrzewającej umożliwiała próżniowe pakowanie woreczków o różnej wielkości i szerokości.

Producenci pakowarek wprowadzili na rynek różne modele umożliwiające optymalne wykorzystanie ich potencjału. Duże pakowarki głównie trafiają do obiektów przemysłowych i handlowych, a małe, kompaktowe znajdują zastosowanie w gospodarstwach domowych, w których kobieta codziennie gotuje domowe posiłki.