Jakie termopary wybrać do kontroli temperatury?

termopary

W większości procesów produkcyjnych wykorzystywana jest temperatura, którą trzeba kontrolować ponieważ zbyt duża mogłaby zniszczyć produkt, a zbyt mała mogłaby nie uruchomić odpowiednich procesów fizykochemicznych. Jak jednak, pośród takiego wyboru czujników wybrać ten właściwy?

Nie wszystkie termopary nadają się do określonych zadań

termoparyKażdy czujnik ma różne zastosowanie oraz zakres działania w temperaturach. Jeżeli mamy do czynienia z substancjami niebezpiecznymi, w których nie można zamontować tradycyjnych czujników lub obiekt którego temperaturę chcemy kontrolować jest ruchomy np. element maszyny, stosujemy czujniki pirometryczne. Kontroluje on temperaturę poprzez szczegółowe analizowanie promieniowania ciepła wydzielanego przez badany materiał. Przy układach wentylacyjnych, klimatycznych oraz grzewczych których temperaturę musimy kontrolować, wykorzystuje się czujniki temperatury bimetaliczne, zbudowane z termometrycznych bimetali cechujących się różnymi właściwościami fizykochemicznymi. Najczęściej wykorzystywanymi czujnikami w przemyśle spożywczym są czujniki termoelektryczne, których najbardziej pozytywną cechą jest niezawodność. Dodatkowo przy tak małej budowie, mają one zadziwiającą dokładność. Podstawą budowy termopary (czujnika termoelektrycznego) jest ogniwo termoelektryczne, które budują dwa przewodniki lub półprzewodniki. Wyróżniamy kilka rodzajów czujników termoelektrycznych nazywanych literami: J, K, B, R, S, T, C, E, N. Gdy potrzebujemy czujnik o większym zakresie temperatur najlepiej zastosować rezystancyjny.

Do budowy rezystorów wykorzystuje się głównie trzy metale: platynę, o zakresie temperatur (- 200 do +850ºC), największej stabilności i dokładności oraz metale takie jak nikiel oraz miedź. Z rezystorów platynowych otrzymuje się czujniki pt 100, pt 200, pt 500 i pt 10000.